Spordidirektor Lauri Nuuma:

Hooaega 2021 võime lugeda sportlikust printsiibist lähtuvalt igati positiivseks, veel enam seetõttu, et teine aasta järjest “segas” tegemisi koroona situatsioon ühiskonnas ja sellega seonduvad uued väljakutsed.  Suutsime olla klubina kohanemisvõimelised ja toimuvast üldiselt samm ees, sportlikust printsiibist lähtuvalt on üks selge näide meie vanemate vanuseklasside ja esindusmeeskonna edukad tulemused just hooaja lõpus. Selge on ka see, et alati on kuhu areneda, näiteks meie infrastruktuur on paljuski paranenud, kuid sportlike eesmärkidega kasvavad ka vajadused teistes valdkondades, infrastruktuur ühena neist. Saue vald on meie sõnumit selgelt kuulda võtnud ning töötame üheskoos, et klubile leida arenemiseks järgmised vajalikud sammud, näiteks hetkel on töös tulevasele muruväljakule sobiliku asukoha leidmine. 

2021 oli klubile ajalooline aasta, kuna esindusmeeskond Harju JK Laagri mängis Esiliiga Bs, liigas mis on paljuski kasvulava noortele ambitsioonikatele mängijatele ning arvestatakse Eesti kontekstis, kui ühena tippliigadest(Premium Liiga ja Esiliiga järel). Eesmärk esindusmeeskonnal oli mängida liigas kõrgetele kohtadele ning pakkuda publikule huvitavat ja resultatiivset jalgpalli. 

Olles esindusmeeskonna protsessiga tihedalt seotud päevast päeva, julgen väita, et tegu oli väga tugeva ja ühtehoidva kollektiiviga, mängijad olid pühendunud ning palju noori mängijad said teha hooaja jooksul debüüdi täiskasvanute vanuseklassis. Oluline kindlasti oli, et noored mitte ei teinud ainult debüüti, vaid kandsid ka otsustavatel momentidel vastutust ning tundsid ja kogesid, kuidas mänge võita täiskasvanute tasemel ning olla edukas kogu hooaja jooksul. 

Esindusvõistkonna protsess treeningutel oli heal tasemel, peatreener Victor da Silva organiseeris töö professionaalselt ning ka ülejäänud staff ja mängijad proovisid olla protsessiga nii professionaalsed kui võimalik. 

Kokkuvõttes sai saavutatud tugev teine koht liigas ning edasipääs Esiliigasse hooajaks 2022! Sealjuures jäi võistkonna arvele kõige rohkem võite liigas ning ka kõige rohkem löödud väravaid! Huvitav on ka fakt, et esindusmeeskond on edasipääsu kõrgemasse liigasse taganud kolmel hooajal järjest, tunnustades, et kõigil 3 hooajal on peatreeneriks olnud Victor Da Silva. Samas on ka võistkonda komplekteeritud igal aastal süsteemsemalt ning oma noored generatsioonid, esimene neist 2003-2004 vanuseklassiga mängijad aga ka juba 2005-2006, on jõudnud vanusesse, kus hakatakse kanda kinnitama Eesti tugevamatel jalgpalliastmetel.

Pilt: Merike Kens, Harju JK Laagri esindus tähistamas Esiliigasse jõudmist

Sellel aastal on mul samuti hea meel, et suutsime luua täiskasvanute tasemele kaks uut võistkonda: 

Harju JK Laagri II ehk duubelmeeskonna, mis koosnes põhiosas meie U17 võistkonna mängijatest ja kes saavutas III liiga lääne tsoonis tugeva II koha.

Harju JK III ehk harrastajate võistkond Rene Piiriselg juhendamisel, kus ka mitmed meie treenerid oma põhitöö kõrvalt, said ise väljakul vormi hoida ning noorematega kogemusi jagada. 

Samuti tegutseb Harju JK Rahvaliiga võistkond, kus on võimalik kõigil soovijatel ennast proovile panna palliplatsil – suures osas koosneb Rahvaliiga meeskond klubi kasvandike iasdst, kuid on ka väljastpoolt klubi tulnud mängijaid ning kõik on oodatud tervise sporti läbi jalgpalli Rahvaliiga tegema. 

Noortetöö:

Eelkõige oleme tuntud kui noorteklubi, seda reedab ka meie esialgne nimi – Harju Jalgpallikool.

Jalgpallikool kui sõna ei ole meie nimes juhuslikult ja peame ennast jätkuvalt just nimelt jalgpalli haridust andvaks asutuseks, kus mängija saab meiega jalgpalliteekonda alustada 3-4 aastaselt ning jõuda välja meie enda esindusmeeskonda või välismaale. Oleme klubi asutamise algusest peale eraldanud sooritussporti harrastusspordist, ehk siis trenni eesmärgipärast tegemist, trennis lihtsalt käimisest. Mõlemal suunal on igas klubis ja ühiskonnas oma vajalik koht, keegi ei tohiks eeldada, et kui laps ei ole 6 või 8-aastaselt võimeline teatud ülesandeid täitma, et ta neid ei suudaks sooritada kui ta on 12 või 16-aastane. Kõik asjad omal ajal, kõige tähtsam on mängija ümber kujundada keskkond, mis soodustab tema eesmärke, olgu selleks siis trennis käimine lihtsalt kui sõpradega koos meeldiv tegevus või treenimine, et ennast proovile panna kunagi esindusmeeskonnas. Sooritussporti ja harrastussporti hakkame selgemalt eraldama eel-puberteedi eas ning enne seda ongi jalgpall lastele eelkõige lihtsalt harrastus ja meie töö nendesse süstida kirge, mida jalgpall pakub, kogu oma emotsioonide ja väärtustega.

Harrastusspordi poole pealt olen uhke, et: 

*Meie tüdrukute osakond on kasvamas eesotsas treener Helena Kallastuga ning 2021 aastall oleme kaasas EJL playmakers projektiga, et kaasata rohkem tüdrukuid jalgpalli.

*Samuti nooremates vanuseklassides, vaatamata koroona pausidele, on pidevalt jätkunud korralik treeningtöö ning treenerid on olnud valmis kohanema, kui hetk seda on nõudnud ja selles situatsioonis hästi hakkama saanud. 

*Olema avanud erinevates piirkondades 2015-2016 vanuste treeninggrupid, et lapsed saaksid peale lasteaia treeninguid klubis sujuvalt jätkata jalgpalli mängimist. 

*Saue vallas koostöös koolide ja lasteaedadega ning treenerite heale töölle oleme suutnud ülesse ehitada klubi sisese püramiidi, kus igas vanuses noored saavad mängida jalgpalli, nii Harrastaja kui ka Sooritusspordi tasemel. 

*Rae vallas, Kiilis ja Arukülas oleme Margus Martsepa juhendamisel nii lasteaedade kui treeninggruppidega kasvanud ning treenime uues Kindluse kooli juures olevas ägedas sisehallis, mis jällegi innustab loodetavasti meie väikeseid pallureid veel jõudsamalt treeningutel osalema.

Sooritusspordi vaatenurgast on noortetöö olnud eelnevate aastate tasemel:

*U17 Eliitliiga Esiliiga lõpetasime 6ndal positsioonil, paljud võtmemängijad olid juba esindusmeeskonna protsessi kaasatud ning kuigi vanuse poolest võinuks esindada ka antud vanuseklassi, mängisid nad seal harva. Juhtrolli kandsid juba teised mängijad ning samuti karastusid enamus poisid ka täiskasvanute III liigas ehk sai loodud hea stardipakk hooajale 2022.

*U15 võistkonna hooaeg, peatreener Erik Listmanni juhendamisel, kulges tõusude ja mõõnadega, enamustes mängijates oli näha korralikku pühendumust, mida treener ja keskkond neisse süstis ning töö jätkub juba järgmisel aastal U16 esiliigas. 

*U13 vanuseklassil oli see hooaeg üks esimesi hooaegasid, nö sooritusspordi seisukohast ehk võisteldi, kes pääseb mängima järgmiseks aastaks U14 esiliigasse. Võistkond, peatreener Indrek Nuuma juhendamisel, täitis selgelt oma eesmärgi ja järgmisel aastal ootavad väljakutsed esiliigas.

*Sooritusspordi seisukohalt tähtis verstapost sai samuti sellel aastal täidetud, kui klubi 16-aastane noormängija Karel Mustmaa sõlmis 3-aastase profilepingu Portugali suurklubi S.L. Benficaga, olles esimene noormängija otse Harju JK süsteemist, kes siirdunud tippklubisse. Kuigi laialdasemal meedial on jäänud Kareli teod tähelepanuta siis Karel on Portugalis kuni preaguse hetkeni esindanud Benfica U17 meeskonda Portugali meistrivõistlustel, löönud kaks väravat ning jõudnud vahepeal ka aidata Eesti U17 koondisel kvalifitseeruda U17 valikturniiri järgmisse ringi! Samuti on mitmed klubi noormängijad käinud erinevate Euroopa akadeemiate juures testimas oma oskuseid ning mitmeid, kes kindlasti ka tulevikus saavad ennast välismaal proovile panna.

Pilt: Karel Mustmaa, S.L. Benfica ja Harju JK

Pilt: Ülari Kriis
Kristjan Kriis Hoffenheimis Saksamaal juunis 2021.
2005 sünniaastaga Kristjan on sellel aastal olnud pildis mitmel Saksamaa ja Portugali suurklubil.

Pilt: Tarmo Eerme
Karel Eerme FC Torino treeningul juunis 2021.
2004 sünniaastaga Karel on samuti üks neist mängijatest, kes sellel aastal olnud mitme Euroopa klubi huviorbiidis.

Lõpetuseks tuleb tunnistada, et oli tore vaadata tagasi aastale 2021 ja samuti tuleb tunnistada, et ka ootusärevus aastaks 2022 on kasvamas. Nii nagu seda aastat jäävad peegeldama paljud saavutused siis ka järgnevalt loodame ja ootame jälle sammu edasi. Püsige terved ja ka uuel aastal oleme Koos parimad!

Lauri Nuuma